396 ADA 8-9-11 PARSELLERİN İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

Planlama alanı; Yalova İli, Çınarcık İlçesi Harmanlar Mahallesi 396 ADA 8-9-11 numaralı parselleri kapsamaktadır.

İmar planı değişikliği çalışması yapılan 396 ada 8-9-11 numaralı parseller, Çınarcık İskelesinin yaklaşık olarak 1400 metre, Firuzan Kınal Ortaokulu’nun ise 450 metre batısında konuşlanmışlardır. Kuzey yönünde Vali Akı Caddesi’nden, güney yönünde ise Poyraz Caddesi’nden cephe alan parsellerin toplam alanı 1765,20 metrekaredir.

İlgili parsellerin onaylı plandaki kullanım türü ve yapılaşma hakları, Ticaret-Turizm-Konut (TİCTK) olarak  ve kat yüksekliği 6, yapılaşma hakkı  ise E=3.50 olarak tanımlanmıştır.

İmar planı değişikliği çalışması yapılmasının nedeni, onaylı plan E=3.50 olarak tanımlanan yapı yoğunluğunun yeniden düzenlenmesidir.

Çınarcık,  Marmara Bölgesi ve ülke genelinde doğal özellikleri açısından çok bildik bir turizm kenti olduğu halde, gerek Çınarcık ilçe merkezinde, gerekse de yakın çevresinde nitelikli konaklama tesisi açısından oldukça yetersizdir. Bu nedenle, 4 yıldız sağlayacak nitelikte bir tesisin hem de ilçe merkezinde yapılacak olması sosyal-ekonomik açıdan ilçeye çok önemli katkılarda bulunacaktır.

Parsel sahipleri bu konuyu önemseyerek gerekli girişimlerde bulunmuşlar ve bu konuyla ilgili olarak yetkili kamu kurumu olan TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan “Turizm Yatırımı Belgesi” de almışlardır. İlgili belgede yapılacak tesisin “ 4. Yıldızlı Otel” olacağı da belirtilmektedir.

Hazırlanan imar planı değişikliğinde gerek yapı özellikleri, gerekse de yapılaşma hakları belirlenirken hem parselde yapılacak tesisin türü, hem de bu tesisin. TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan “Turizm Yatırımı Belgesi”ndeki özellikleri sağlayabilmesi için gereklilikler değerlendirilmiştir. Bunun sonucunda parsellerin kullanımı yatırımın önünü açmak ve kolaylaştırmak amacıyla “Ticaret+Turizm+Konut” olarak belirlenmiştir. 

Tesisin 4 yıldızlı otel olarak yapılabilmesi için gerekli yapılaşma özelliklerini belirleyebilmek amacıyla avan proje çalışması yapılmış, bu çalışmadaki alansal çeşitlilikler ve büyüklükler irdelenmiş ve Turizm Yatırımı Belgesindeki Turizm Tesisinin yapılabilmesi için Emsal E=3.50 kat yüksekliği ise 6 olarak  belirlenmiştir.

Ancak, 06.09.2019 tarih ve 68 sayılı Belediye Meclis kararıyla onaylanan imar planı sonrasındaki süreçte, hazırlanan avan proje geliştirilerek daha somut ve uygulanabilir hale getirilmiştir. Yapılan bu proje çalışması sonucunda  alanda yapılacak Turizm Tesisi için E=3.20  yapılaşma hakkının yeterli olacağı belirlenmiştir.

06.09.2019 tarih ve 68 numaralı Belediye Meclis kararıyla onaylanarak yürürlüğe giren bir önceki imar planı değişikliğinde yapılaşma hakkının E=3.50 olarak belirlenmesinin tek nedeni, Çınarcık ilçe merkezi ve yakın çevresinde eksik olan ve yapılması durumunda ilçenin sosyo-ekonomik yapısına olumlu etkileri olacak olan nitelikli bir (4 yıldıza sahip)  Turizm Tesisinin yapılmasının önünü açmaktır.

Hazırlanan projede 3.20 emsalin yeterli olacağının belirlenmesi üzerine fazladan önerilmiş olan 0.30 değerindeki yapılaşma hakkı  geri alınarak yapılaşma hakkı E=3.20 olarak düzenlenmiştir. Böylece, yürürlükte olan ve uygulanan bir önceki imar planı değişikliğinde yapılaşma hakkının E=3.50 olarak belirlenmesinin asıl amacı olan

“Çınarcık ilçe merkezi ve yakın çevresinde eksik olan ve yapılması durumunda ilçenin sosyo-ekonomik yapısına olumlu etkileri olacak olan Turizm Tesisinin yapılmasının önünü açmak” niyetine uygun olarak emsal değeri projeyle uygun hale getirilmiştir.

Emsal dışındaki plan kararları ve plan notları korunmuştur.

 

Plan değişikliği , Plan Notları:

Ticaret-Turizm-Konut Alanında;

a) Ticaret+Konut yapılması durumunda: E (Emsal) = 1.60, en fazla kat adedi 4 kat olacaktır.

b) Turizm tesisi yapılması durumunda:

b.1) E (Emsal) = 3.20, en fazla kat adedi 6 kat olacaktır.

b.2) Açık çıkmalar komşu parsel ve yol sınırlarına 2.50 metreye kadar yaklaşabilir.

b.3) Zorunlu olan asgari ölçüdeki kapalı yangın merdiveni parsel sınırına yaklaşma şartı aranmaksızın bahçe mesafeleri içerisinde yapılabilir. Ancak hiçbir şekilde parsel sınırını geçemez.

b.4)  Bahçe sınırları içerisinde engelli ulaşımını sağlamak amacı ile yapılacak asansörler 12 m²’yi geçmemek kaydıyla parsel sınırına yaklaşma şartı aranmaksızın bahçe mesafeleri içerisinde yapılabilir. Ancak hiçbir şekilde parsel sınırını geçemez.

b.5) Tesisin sosyal ve teknik ihtiyacını karşılamaya yönelik yapılan, konaklama amaçlı piyeslerin olmadığı, en az bir cephesi tamamen gömülü olan bodrum katlar kademelendirme şartı oluşturmaz.

b.6) Tesis de kat yüksekliği en fazla zemin katda 4.50 metre; normal kat ve bodrum katlarda 4.00 metre, tesisin ihtiyacını karşılamaya yönelik bodrum katlarda yapılacak yakıt ve su depolarının, jeneratör ve enerji odasının bulunacağı alanlarda 6.50 metreye kadar yapılabilir.

b.7) Tesisin teknik ve sosyal ihtiyacını karşılamaya yönelik açık yüzme havuzu, koridorlar, son katın üzerindeki teraslar, balkonlar, bodrum katlarda yapılacak kapalı yüzme havuzu, spor salonu, konferans salonu, kür merkezi, sauna, hamam,  restoran, mutfak ve depoları gibi tesisin hizmet ünitelerinin alanları inşaat emsal hesabına dâhil edilmez.  Emsal harici tüm alanların toplamı; parselin toplam emsale esas alanının %30’nu aşamaz.


Plan ve plan notlarında belirtilmeyen konularda onaylı Çınarcık İmar Planı Plan Notları, 3194 sayılı imar kanunu ve ilgili yönetmelik hükümleri geçerlidir.

09.03.2020 11:30

Tüm Duyurular İçin Tıklayın

1322 DEFA GÖRÜNTÜLENDİ

Egemenlik kayıtsız şartsız
milletindir!