KOCADERE ŞEHİTLERİ 102. YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI

Kocadere Köyü’nde, 29 Nisan 1921 tarihinde Yunan askerleri ile Ermeni ve Rum Çeteleri tarafından katledilen 830 şehit törenle anıldı.

Çınarcık İlçesi Kocadere Köyü’nde, 29 Nisan 1921'de Yunan askerleri ile Ermeni ve Rum çetelerince katledilen 830 kişi şehitlikte anıldı.

Anma programı Kocadere İlkokulu önündeki yürüyüşle başladı. Yürüyüşün ardından Kocadere Şehitlik Anıtı’nda tören düzenlendi. Törende anıta çelenk bırakılmasının ardından konuşma yapan Kocadere Köyü Muhtarı Volkan Varol, bundan 102. yıl önce Yunan işgal kuvvetleri, Rum ve Ermeni çetelerinin zulüm ve vahşetiyle köylerinde soykırım yapıldığını söyledi.

Kocadere ve Şenköy halkından 830 masum insanın Bekir onbaşının evinde yakılarak ve bir kısmı da denizde boğularak katledildiğini dile getiren Varol, şunları kaydetti: “Burada yaşanan bir cephe savaşı değildir. Kadın ihtiyar, çocuk savunmasız masum insanlara yapılan bir soykırımdı. İnsanlık dışı vahşettir. Vatan, namus ve bayrak uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Bu vatan toprağının her karışında şehitlerimizin kanları vardır. Bedelini şehitlerimizin kanlarıyla ödediğimiz vatanımız bizlere emanettir. Şanlı tarihimizde olduğu gibi bugün de vatanımızı bölmek isteyen hainlerin karşısında dimdik duracağız. Kutsal emanetimize canımız pahasına sahip çıkacağız. Kahraman şehit ve gazilerimiz. Emanetiniz, emanetimizdir. Huzur içinde uyuyun. Ruhunuz şad mekanınız cennet olsun” dedi.

Öte yandan şehitler için Kocadere Merkez Camii'nde mevlit-i şerif okutuldu. Törene Vali Muammer Erol, Ak Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş ve Ak Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Çınarcık Kaymakamı Cemil Aksak, Çınarcık Belediye Başkanımız Numan Soyer, Çınarcık Belediye Başkan Yardımcımız Murat Savaş, Yalova İl Jandarma Komutanı Albay Ali Naci Bilci, Yalova  İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, Koru Belediye Başkanı Kamil Yaman, Teşvikiye Belediye Başkanı Mustafa Nurten,  Yalova siyasi parti milletvekili adayları, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

29.04.2023 18:44